Printre superstițiile de Halloween care aveau cândva amploare se numără:
– Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloween, sub pernă, o floare de rozmarin și un bănuț de argint își visa sortitul;
– Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi pași sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;
– În noaptea de Halloween se foloseau alune pentru vrăji, fiindcă diavolul era considerat culegător al acestor fructe;
– Dacă în noaptea de Halloween se întâmpla să zboare vreun liliac prin casă se spunea că în aceea casă sunt spirite rele;
– Celebra lumânare aprinsă în dovleac, din noaptea de Halloween, avea menirea de a ține spiritele rele la distanță;
– Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;
– Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbești în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe și ele la masă;
– Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele și fantomele s-ar fi speriat;
– Persoanele care erau născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea și de a comunica cu spiritele, etc.
Cum a luat naştere sărbătoarea?
Halloween. Credinţă era că spiritele fără linişte ale celor morţi puteau cauta, în acea unică noapte, drumul către lumea de dincolo cu ajutorul oamenilor, iar singurul mod în care puteau face acest lucru, era sa le fure trupul. De fapt, se pare că vechii locuitori ai Britaniei şi ai Irlandei de azi recurgeau destul de des la arderea pe rug a celor suspecţi de a fi posedaţi, asta şi ca un avertisment la adresa spiritelor care trebuiau îndepărtate.
În ajunul zilei de 31 octombrie, celţii din Irlanda construiau ruguri înalte din ramuri tinere de stejar pe care le considerau sfinte, iar la focul acestora infaptuiau sacrificii rituale. În acelasi timp, in nici o casa nu era aprins focul pentru a le face reci si neprimitoare, iar oamenii işi pictau chipurile in motive sumbre pentru a se confunda cu arătărrile malefice care bântuiau printre ei. Aceeasi ceremonie avea loc şi in Scotia cu singură deosebire ca, nativii scotieni, credeau că pot citi viitorul privind flacarile acestor ruguri.
Primele modificări ale tradiţiei celtice apar odata cu invazia română din anul 43 i.H., atunci când în Britania, odata cu trupele imperiale pătrund şi credinţele latine. Şi cum Shamhain era celebrată în aceeaşi zi cu Pomona, zeiţa romană a fructelor, cele două sărbători se vor contopi, dând naştere, printre altele, obiceiului de a împărţi fructe şi dulciuri copiilor.
Următorii 500 de ani aduc în Britania şi Irlanda primele învăţături creştine, cele care vor intra intr-un puternic conflict cu tradiţiile locale pe care le catalogau drept manifestari păgâne. Cu atât mai mult, străvechiul festival de Shamhain, considerat de Biserica Catolică un cult de adulare a demonilor care trebuia interzis numaidecât. Primul care va incerca schimbarea va fi Papa Bonifaciu al IV-lea ( 550-615 d.H), cunoscut mai ales pentru îndârjirea cu care a luptat împotriva credintelor barbare.
Timp de aproape şapte secole controversa a continuat să existe intre cele două tabere, fiecare dintre ele considerând că a reuşit să îşi impună punctul de vedere. Amestecul celor două sărbători fusese atât de puternic încât, în jurul anului 1500, nimeni nu mai putea face deosebirea între ele. De fapt, atât Shamhain cât şi All Saints Day deveniseră, simplu, All Hallows Day, ziua tuturor spiritelor, în timp ce noaptea care o preceda pe aceasta se numea All Hallows Evening sau, pe scurt, Halloween.
Tradiţia avea sa să se păstreze neschimbată până în secolul XIX, odată cu marea migraţie a populaţiei europene către America de Nord. Nu mai puţin de opt milioane de imigranţi aveau să debarce atunci in Lumea Nouă aducând cu ei, printre altele, şi vechile obiceiuri. Şapte sute de mii dintre acestia erau irlandezi catolici.
Primul stat în care Halloween va fi celebrat avea să fie Minnesota, în 1921, urmat îndeaproape de oraşele New York şi Los Angeles, în 1923 şi 1925. De aici şi până la sărbătoarea globală de azi nu a mai fost decât un pas.
Legendele si povestile sunt relatate cel mai bine in Transilvania, asa ca noi va invitam sa petrecem Halloween-ul costumati, alaturi de maestrul de ceremonii, Dracula.