Dacă te-ai gândit să începi practicarea unui sport de iarnă, poți încerca snowboarding-ul. Pentru a te urca pe snowboard, trebuie în primul rând să te simți confortabil și să ai un echipament corespunzător și anume: mănuși, cască,ochelari de protecție, pantaloni și geacă impermeabile.
După ce te-ai pregătit și ți-ai achiziționat echipamentul, zăpada s-a așternut și vremea este potrivită fără rafale de vânt, înseamnă că așteptarea a luat sfârșit.
Caută o zonă plană, unde să te poți așeza fără să aluneci, așează snowboardul în față ta și bagă piciorul de baza în legătură din față a plăcii și strânge legăturile de la degete și cele de la glezna, până când simți că piciorul stă fix, dar confortabil.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi vor fi:
Urcă pe o pantă redusă, cu piciorul din față în legăturile plăcii și cu piciorul din spate liber (pentru a putea face asta, trebuie să aveți umerii și vârfurile picioarelor îndreptate către vârful pantei). Fă câte un pas cu piciorul liber, iar apoi ridică piciorul care este legat de snowboard, până când ai reușit să urci destul.
Așează-te și fixează-ți ambele picioare în legături. Cu placă așezată perpendicular pe pantă, ridică-te astfel încât să fii cu față îndreptată spre poalele pârtiei. Majoritatea greutății fiind lăsată pe călcâie, lasă greutatea, puțin câte puțin, pe degete și vei începe să aluneci pe derdeluș. Dacă vrei să te oprești, ridică din nou degetele și concenteaza greutatea pe călcâie.
Repetă acest procedeu până când observi că poți concentra greutatea și poți să pornești și să oprești placă.
“Patinajul” este o calitate esențială pentru suprafețele plate și urcarea în telescaun. Cu piciorul din spate liber, împinge-te pe placă, asemenea unui skateboard, până ajungi la destinația dorită.
Totuși, o bună parte a skateboarderilor aleg să țînă placa în brațe atunci când se urcă în telescaun.
Simulează coborârea de pe telescaun, mergi pe o bucată ușor înclinată și asigură-te că doar piciorul din față este în legătură sa. Îndreaptă placă spre poalele pârtiei și lasă greutatea pe piciorul din față, începând să aluneci către o zona plata, în care să poți opri.
Când începi să aluneci, pune piciorul din spate în “stomp-pad” (bucată de burete care se aplică, opțional, între cele două legături), în paralel cu legătură din spate și continuă alunecarea până la o oprire stabilită anterior.
O dată ce te simți în largul tău și simți că te descurci în zona neînclinată și că te descurci și pe cea ușor înclinată, ești gata să urci în telescaun. Vezi de la distanță cum se urcă în telescaun alți snowboarderi, până când înțelegi tehnica de baza.
Începe pe marginea calcaielor. Cu umerii îndreptăți în către poalele pârtiei, apasă încet pe vârful piciorului din față, până în momentul în care placă este îndreptată în jos. Ridică degetele până concentrezi greutatea pe călcâie și întoarce pentru a opri.
Continuă “Întoarcerea în J” până la capătul pârtiei. De asemenea, “Întoarcerea în J” se poate face și invers: Întoarce-te, în așa fel încât să stai cu față către vârful pârtiei. Apasă încet pe călcâiul piciorului din față pentru a începe coborârea. Continuă să apeși pe călcai până când placă ajunge cu față la capătul pârtiei și apasă pe degete pentru a opri.
Mai ai foarte puțîn până la întoarcerile combinate. Tot ce trebuie să faci este să combini “Întoarcerile în J” de pe călcâie cu cele de pe vârfuri. O dată ce închei întoarcerea pe călcâie, apasă pe vârful piciorului din față pentru a începe o nouă coborâre.
Este foarte important să țineți seama de înălțime, lățime, frecvența cu care v-ați mai dat cu placă deci gradul de experiență în acest sport și bootsii care trebuiesc achiziționați doar după ce vor fi probati, potriviți măsurii.